top of page

Sailing Thindra - historisk seilas

Tekst: Julia Natasza Weklar foto: Johanna og SigurdI september 2023 kunne seilbåten Thindra se enden på Beringstredet etter å ha seilt i Roald Amundsens fotspor fra Grønland og hele veien gjennom Nordvestpassasjen. Bak roret stod Johanna og Sigurd, som med dette ble første norske båt til å seile denne ruten siden Amundsen selv i 1903.

Dette er bare begynnelsen på eventyret vårt, vi har bare skrevet første kapittel på reisen vår med seilbåten Thindra.


Vi leste Roald Amundsens dagbok underveis og det var tidspunkt hvor vi var på akkurat samme sted, på akkurat samme tid som Amundsen selv i 1903. Å klare dette gav oss en enorm mestringsfølelse, og ikke minst en fantastisk start på veien videre. Dette er bare begynnelsen på eventyret vårt, vi har bare skrevet første kapittel på reisen vår med seilbåten Thindra.


Johanna og Sigurd startet planleggingen av turen for fire år siden etter at de sammen tok et friår fra studier for å seile tur/retur Karibien i en liten seilbåt Sigurd vokste opp med.


Etter den turen forsto vi at det er mulig å leve et annerledes liv, og det gav mersmak for oss. Vi startet planleggingen av neste eventyr med en gang vi kom tilbake, med mål om å besøke både arktiske og  tropiske strøk. En ambisiøs rute gjennom Nordvestpassasjen til Stillehavet tok form.


Vi kjøpte båten Thindra, flyttet ombord, og gikk i gang med renovering og forberedelser. Det er mye jobb med seilbåt, mye planlegging og mange brikker som må falle på plass før avreise. Når vi ser tilbake på det nå, er det fint å se at 4 år med hardt arbeid har lønt seg. Alle forberedelsene vi gjorde har spilt en viktig rolle.
Turen i Amundsens fotspor var nøye planlagt, men at det gikk veien og de klarte å gjennomføre var ingen selvfølge til tross. Flere norske båter har forsøkt seg på samme rute, uten å lykkes. Ekstreme værforhold og skiftende ismengder er bare noen av utfordringene.


Den mentale utfordringen ved å være på en øde plass hvor alt som skjer kan ha enorme konsekvenser tar på i lengden. En ulykke eller noe som går i stykker kunne vært helt uproblematisk på en sommerferie i Norge, men kan bety slutten på eventyret i Nordvestpassasjen. Hver eneste dag måtte vi jobbe med å holde «hva hvis..» tankene på avstand og heller stole på at vi hadde gjort de riktige forberedelsene for å håndterer det som måtte komme. Slitasjen på en langturbåt er stor og det er alltid noe som må repareres, noe som kan være vanskelig på øde plasser. Heldigvis er vi begge to kreativt og praktisk anlagt, noe som kommer godt med.


Johanna og Sigurd seilte seg gjennom dag etter dag, natt etter natt, satt værfast, taklet usikre isforhold og ekstrem kulde. Belønningene langs seilasen lot heldigvis ikke vente på seg.


Vi har sett så utrolig mye rikt og fascinerende dyreliv, fremfor alt på Grønland og i Alaska. Gigantiske hvaler svømte langs båten, spekkhoggere jaktet rundt oss, delfiner lekte i baugen og otere fløt rundt på ryggen. Vi så også isbjørn og mange brunbjørn. Vi har møtt mange imøtekommende og hyggelig mennesker som har møtt oss med åpne armer. Vi er takknemlig for alle menneske - og dyremøtene, og gleder oss til flere på veien videre.Tid er er en veldig begrenset ressurs, og vi har som mål om å benytte den tiden vi har sammen best mulig. Det viktigste for oss er å kunne se tilbake på alle opplevelsene vi har hatt
I skrivende stund nyter paret varme og velfortjente dager i Mexico i påvente av å kunne starte krysningen av Stillehavet i mars. Johanna og Sigurd er motiverte for reisen videre og samstemte om hva som driver dem til å velge et liv på havet.


Tid er er en veldig begrenset ressurs, og vi har som mål om å benytte den tiden vi har sammen best mulig. Det viktigste for oss er å kunne se tilbake på alle opplevelsene vi har hatt og vite at vi gjorde det vi kunne. Drømmer skal ikke forbli drømmer, de skal gjøres om til storslåtte historier og gode minner.Paret giftet seg like før de seilte ut av Norge i mai 2023, med et mål om å bruke flere år på å seile jorden rundt. Selv om ruten ikke er helt bestemt, visste de godt hva de gikk til da de flytte inn i seilbåten og forlot livet i Norge for en god stund.


Da vi dro på vår første seiltur i 2016/17 hadde vi kun kjent hverandre i ett år. Vi testet forholdet og samarbeidet på en liten båt med et minimum av hjelpemidler og utstyr. Nå har vi en mye større båt, og mye mer erfaring. Allikevel krever det noe av oss hver eneste dag, og vi lærer noe nytt om hverandre hele tiden. Vi utfyller hverandre veldig godt, og livet på en seilbåt er fullt av vanskelige beslutninger. Derfor har det vært ekstra viktig for oss å lytte til hverandre, ha stor forståelse og takhøyde for følelser og behov. Som hovedregel tar vil aldri stor risiko når vi er på øde plasser. Vi har lært å stole på oss selv og hverandre, og å stole på at erfaringen vi har gjør at vi tar gode beslutninger i krevende situasjoner.Hva er en eventyrer for deg/dere?


En eventyrer for oss er en som våger. En som våger og kaste seg ut i det ukjente, våger å forlate det trygge. Våger å sette seg selv i situasjoner man ikke vet utveien på før man går inn i den. En som våger å vise vei inn i det ukjente.Hva kan andre lære av dere?


Vi har lært at det er viktig å sette mål for drømmene man har, og så la ting ta den tida det tar og stole på prosessen. Det er skummelt men veldig lærerikt å begi seg ut på noe uten å vite helt hvor det bærer. Vi har falt mange ganger på veien, men vi har kommet oss opp igjen, og det blir litt lettere hver gang. Hvilke mål og ønsker har dere for fremtiden?


Vårt neste store mål er å krysse stillehavet, verdens største hav. Vi har også et mål om å leve saktere for å få ordentlig tid til å fordøye det vi opplever. Vi ser også at dette er en livsstil vi ønsker å fortsette, så selv om vi elsker å planlegge, er planen vår nå og se hvor vinden tar oss. Så får vi bare stole på att det blir bra.Følg Johanna og Sigurd her @sailingthindra


Comments


bottom of page