top of page

Rookie: Mari Cathrine Karlsen


Med Finnemarka som nærmeste lekeplass har Mari Cathrine Karlsen hatt glede av naturen så lenge hun kan huske. Drømmen om de lange turene ble gradvis til, og i 2023 var det Maris tur til å gå Norge å Langs. I tillegg til å teste egne grenser gjennom vårt langstrakte land, valgte Mari å vie turen til en helt spesiell hjertesak som rammer 500 000 nordmenn.

NPL er en perfekt måte å teste både fysikken og psyken på, samtidig som du får smakt på alt Norge har å by på. Bare 3 måneder før jeg stod klar på Nordkapp for å begynne å gå, gjennomførte jeg en operasjon for endometriose som har jeg gått med i 13 år. Dette er en sykdom det er forsket lite på, som rammer mange, og som kan være krevende å leve med. Jeg valgte derfor å samle inn penger til Endometrioseforeningen, parallelt med at jeg fikk mitt livs viktigste eventyr.


Jeg gjorde turen til min egen, og fortalte min historie for hvert steg. Jeg gikk aldri for å tilfredsstille noen andre, og dermed ble turen gjennomført etter mine behov og beslutninger basert på både vær, vind og helsetilstanden underveis.


Tung sekk, store smerter, ruteendringer og gnagsår. Utfordringene er mange og store, men gledene på en langtur er enda større.


Det er vanskelig å beskrive følelsen av å få en ørret på kroken når du er innhol (sulten) og lei av tørka turmat. 


Jeg kommer aldri til å glemme de 6 dagene jeg hadde i Finnmark hvor jeg ikke så eller traff en eneste sjel. Jeg gikk helt alene, utenfor sti og allfarvei, uten musikk. Kun meg, dyrelivet og naturen i en hel uke. Det skulle alle ha kjent på en gang i livet. Jeg har aldri følt meg mer som en ekte villkvinne før. Livet blir mer spennende hvis du fyller det med kontraster, du setter ikke ordentlig pris på en varm dusj før du har vært gjennomfrossen og kald. Mari har valgt å være åpen om sin egen historie med endometriose. Hun har valgt å snu smertene til en måte å inspirere andre og gjennomføre store mål, med en sykdom som har alt for få forbilder.


Jeg har fått utallige meldinger fra kvinner som enten har eller tror de har endometriose selv. Fremmede mennesker jeg har møtt underveis på turen har åpnet seg om sine egne sykdommer og vist interesse for både turen og innsamlingen min. Underveis på turen har jeg vært 15 ganger i ulike aviser der jeg har fortalt min egen historie og hvorfor jeg går Norge på langs for kvinnehelse. Dette har bidratt til økt kunnskap om kvinnehelse i by og bygd, noe som også var en del av målet for innsamlingen. 


Jeg ser et stort behov for mer åpenhet og gode forbilder. Ved å snakke åpent om disse sykdommene øker vi kunnskap og skaper mer forståelse i samfunnet. Noen må også bane vei og snakke høyt for at andre skal tørre å snakke åpent om sin egen historie til sine nærmeste. Hva er en ekte eventyrer for deg?


En ekte eventyrer er en som drar på tur for å dyrke et friluftsliv der selve reisen er målet. En ekte eventyrer er en som inspirerer andre til å ville komme seg ut på tur og gå for sine egne store og små drømmer. En eventyrer gjennomfører turen på en god og forsvarlig måte ved å tilpasse seg forhold og omgivelser, og har en evne til å tilpasse seg og takle endringer som skjer underveis. En god gjennomført tur er sjeldent gjennomført basert på originalplanen.
Hvilke mål og ønsker har du for fremtiden?


Målet videre er å reise på flere eventyr og sette meg store mål som jeg kan jobbe mot. Jeg vil ikke røpe planene mine enda, men tur blir det! I tillegg skal jeg arrangere turer fremover; jeg ønsker å ta med så mange som mulig ut i naturen for å oppleve mestring, selvutvikling og villmarksopplevelser.


Helt til slutt har Mari en oppfordring til andre som har, tror de har endometriose, eller ønsker å bidra til saken.


Du må stole på deg selv, kjempe din egen kamp og aldri gi opp. Snakk med de du har rundt deg slik at du kan få støtte gjennom vanskelige stunder. Hvis du ønsker å bidra i kampen om bedre kvinnehelse er noe av det viktigste du kan gjøre å være med å ser kunnskap, åpenhet bryte ned stigma og støtte en organisasjon som jobber for å fremme temaet.

Comentários


bottom of page