top of page

Eirik Hansen - lidenskapens kretsløp

Tekst: Julia Natasza Weklar foto: kreditert under hvert bildeDet er på jordens egne blodårer at hjertet til Eirik Hansen banker sterkest. Fra dype juv og bratte fossefall, hellige elver og raske stryk, fra Chile til Pakistan; Eirik har utforsket verdenshjørner få andre har besøkt før ham, med et fremkomstmiddel få andre mestrer på hans nivå. I tillegg til å leve ut livet som eventyrer, lever padleren også ut lidenskapen ved å gi gleden videre til andre.


Det er ingenting som slår følelsen jeg får ute på elven, når jeg har kontroll, er omringet av majestetisk natur. Følelsen av å være i bunnen av et fossefall etter en vellykket tur, å kunne klemme en venn som har fått til noe kult. Det er disse øyeblikkene som gjør alt verdt det. Jeg er veldig heldig som kan leve av dette, og være eventyrer på heltid.

Det lå ikke i kortene at det var padling det skulle bli, de første opplevelsene i kajakk var både kalde og våte. Men flere bekker små, et viktig menneskemøte og en opplevelse under vann ble til slutt en stor Å; lidenskapen for padling ble født.


Det store vendepunktet kom første gang jeg klarte en eskimorulle/kajakkrulle. Livet mitt ble bokstavelig talt snudd på hodet. Jeg gikk på villmarkslinja på videregående på Voss, og hadde ingen plan om å like padling, men fra det øyeblikket hadde jeg ikke noe valg. Det var et lynnedslag som traff meg - aldri hadde jeg kjent på en lignende kontroll, en mestringsfølelse og en lykkerus. Jeg visste ikke hva kroppen var i stand til å gjøre - før da. Hjertet mitt eksploderte.


Ved hans side var det en person som så gnisten som ble tent, og som skulle sørge for at den fikk leve videre. Det var padleren og den allsidige friluftsmannen Benjamin Hjort.


Benjamin så ilden i øynene mine da jeg kom opp fra vannet, og han hjalp meg med å ta padlingen videre. I ettertid ser jeg hvordan han investerte i meg, både på skolen og på fritiden. Han var en fisk i vann, fløt naturlig rundt og elsket det han drev med. Han ble en viktig inspirasjon og støttespiller, i tillegg til å være en utrolig god lærer og et godt menneske.
Foto: Kristof Stursa og Lucie Royle, India og ChileDet var et lynnedslag som traff meg - aldri hadde jeg kjent på en lignende kontroll, en mestringsfølelse og en lykkerus. Jeg visste ikke hva kroppen var i stand til å gjøre - før da. Hjertet mitt eksploderte.Eirik fortsatte å utvikle interessen for padling, som førte ham verden rundt. Etter Videregående og militæret dro han til New Zealand hvor han bodde 8mnd i en gammel Toyota og padlet hver dag, deretter ventet eventyr i Chile hvor han padlet seg på elver fra Nord til Sør. I 2018 utforsket han Utlajuvet, som er Norges dypeste juv. Eventyrene og ambisjonene vokste seg stadig større. I 2020 ble han den yngste Nordmannen, og blant de 10 første teamene/crewene i verden som padlet Rondujuvet i Pakistan. En tur som satt dype spor og definerte Eirik som eventyrer.Livet som møtte oss i Nord-Pakistan, den majestetiske naturen, og de gjestfrie menneskene var helt ubeskrivelig. Rondujuvet, som var målet for turen, er som padlingens K2. Et gigantisk juv, hvor 600 tonn med vann i sekundet lager stryk av enorme proporsjoner. Vanligvis leder jeg dansen når jeg padler, men med de store elvene blir rollene byttet om, og jeg må la meg føre med. I stedet for at jeg skaper fremdrift, må jeg la fremdriften av elven gjøre sitt, i en berg og dalbane som aldri stopper. Det var skummelt å hengi seg til, men det øyeblikket jeg klarte det, kjente jeg hvordan de store elvene og de store eventyrene fylte meg med mening. Det ble starten på den virkelig eventyrtilværelsen for min del. Etter det reiste jeg mye og padlet meg gjennom elver og juv i Canada, Tyrkia, India, Alpene og USA.Foto: David Sodomka, PakistanDen iboende risikoen av å være ute i naturen kan ikke pakkes inn i bobleplast, men den som finner mening i eventyrene ser så mye mer enn kun risiko. Det er ikke en flørt med døden, men en dans med livet.


Jeg er klar over den risikoen jeg tar, men har ikke et dødsønske, jeg har et livsønske, det er den filosofien jeg går ut i fra. Følelsen av liv når jeg padler gir meg så mye mer enn frykten for døden. De aller fleste dagene ute på elven er innenfor veldig trygge rammer, selv om det ikke nødvendigvis ser sånn ut. Samtidig har også jeg hatt opplevelser som får meg til å reflektere, slik som i Tyrkia i 2022. Her padlet jeg The Great Gorge of the Manavgat. Dette juvet er totalt innelåst med meget krevende padling fra start til slutt. Her hadde jeg en nesten drukningsulykke. Jeg ble etterlatt i elvejuvet alene, uten å vite når og hvordan jeg kunne komme meg ut, en opplevelse som har preget meg mye, men som heldigvis gikk bra.Dessverre går det ikke alltid bra. Leken og livet har sin pris, og noen ganger tar det vendinger ingen kunne forestilt seg. Det andre store vendepunkt i livet til Eirik, traff enda hardere enn det første.


Ingenting kan forberede deg på å miste en venn. Jeg fikk en telefon med beskjeden om at Benjamin hadde omkommet i et snøskred. At han skulle bli knust av naturkreftene hadde jeg aldri trodd. Den dagen mistet jeg min viktigste rollemodell. Jeg rakk aldri å vise frem at det frøet han plantet hadde blitt en solsikke, men den dagen ble også et nytt frø plantet.Lidenskapen for padling fikk en ny mening og tok en ny retning. Eirik er langt i fra ferdig som eventyrer, men vet også at han skal jobbe med å gi tilbake det han en gang fikk selv.


Det å finne en lidenskap er ikke en selvfølge, men klarer du det, kommer til å smøre deg så bra for livet. Padling er nummer én for meg, men ikke langt unna er gleden av å se motivasjon og mestring hos andre. Det var naturlig å flytte til Sogndal og utdanne meg til friluftslivslærer. De siste årene har jeg fått prøve meg litt i rollen som lærer. Det å undervise er som å reise i tid, tilbake til der jeg selv var for 10 år siden. Som padlelærer på sikt vil jeg gi min tid til de som trenger hjelp med å få fyr i bålet sitt. Akkurat som jeg fikk hjelp med mitt.
Foto: Kristof Stursa, India


Det å finne en lidenskap er ikke en selvfølge, men klarer du det, kommer til å smøre deg så bra for livet.


Hva er en eventyrer for deg?


En eventyrer er noen som tør å følge drømmene sine, en som velger den litt ukonvensjonelle veien og følger hjertet. En eventyrer er en som setter pris på en utfordring og som finner motivasjon i det som kan være strev. Eventyreren er nysgjerrig på å oppdage både seg selv og verden og finner det naturlig å dra på oppdagelsesreise og jobber målrettet mot det. Om det er til «mørke flekker» på kartet eller det å dra på ekspedisjon inn i seg selv, har ikke så mye å si. Det handler om å tørre å lytte til hjertet som sier: pakk sekken og dra! Da kommer eventyret til å skrive seg selv og opplevelsen blir fantastisk, kanskje ubehagelig, men verdt det.Etter tretten år med padling har Eirik har selv blitt en fisk, en dråpe i en brusende foss, i ett med vannets kretsløp. Et sted der fremme skal sirkelen sluttes, og han skal bruke sin egen lidenskap til å vekke andres. Men først venter flere store eventyr.I februar skal jeg til UK, Skotland og Wales for å jakte gigantiske surfebølger og flomstore elver. Deretter venter Island for å padle noen av verdens største fossefall. I tillegg blir det en tur tilbake til Asia, tilbake til Rondujuvet og til Nepal for å padle den hellige elven Humla Karnali. Vi får se hva som venter etter det, så lenge jeg kan flyte er jeg fornøyd.


Følg Eirik Hansen her @highwater.hansen


Foto: Brynjar Tvedt, SogndalEirik Hansen - turer og ekspedisjoner


2015 – 2016: 8mnd I New Zealand

2017 – 2018: 2 måneder i Chile. Padlet elver fra Santiago i nord, helt

ned til Patagonia i sør. Vi padlet blant annet den legendariske Futaleufu elven i Patagonia, en av verdens største og mest ikoniske steder å være for en elvepadler. Kan også trekke frem Rio Claro juvet, et trangt og veldig dypt vulkansk juv der elven blir like trang som bredden på kajakken.

2018 – Utlajuvet Norge, Norges dypeste elvejuv, padlet fra Sognefjellet til Øvre Årdal.

2020 – Pakistan, Rondujuvet på Indus elven.

2021 – Mexico, padlet flere fosser på over 20 meter. Den høyeste Tomata på 24 meter. 2 uker med høyintensiv fossepadling.

2022 – Tyrkia, the great gorge of the Manavgat.

2022 – Canada - Grand Canyon of the Stikine “Everest I elvepadling”

2022 – India – 2.5 måned på ekspedisjon i det nord østlige India for å utforske elver i jungelen i Meghalaya.

2023 – Italia og alpene: 3 uker i Alpene på tur, utforske klassiske seksjoner og forberedelse til padle VM. Jeg padlet inn til 6 plass i VM, som er tidenes beste resultat for en norsk herre.


Comments


bottom of page