top of page

Rookie nr 2 – Guro Krempig og Mina Karlstrøm

Årets Rookie er en pris som deles ut på Eventyraften til en ny og ukjent eventyrspire. Det er en pris som hedrer de litt mindre kjente eventyrerne blant oss, gjerne de som er i startfasen av sin karriere som utforskere. En Rookie skal som en eventyrer ha evnen til å inspirere og spre turglede. Årets Rookie kan ikke stemmes på, men blir valgt av Eventyraften-juryen.

 

Guro Krempig og Mina Karlstrøm drømte å leve uten tidsrammer, i takt med naturen. Drømmen ble realisert vinteren 2021, da jentene satt opp en gamme på Finnmarksvidda og fikk bruke tiden på det de elsker mest: å være ute.
Fortell litt om viddelivet og 10 uker i telt!


- Kort fortalt; Viddelivet handlet om hunder, ski, jakt, fiske og mest av alt om å ha tid. Tid er noe av det mest dyrebare vi eier. Samtidig er det noe vi i vårt samfunn har veldig lett for å nedprioritere. Viddeprosjektet vårt var en måte å teste ut hvordan det er å leve utenfor de «tidsrammene» vi vanligvis forholder oss til.


På fjellet fikk hverdagen en egen rytme. Dagligdagse gjøremål som foring av hunder, henting av vann og saging av formet hverdagen. Været og føreforholdene bestemte dagens utflukt. Noen dager ble det fisketur flere mil unna campen, andre dager ble det en liten båltur nedover dalen. Kveldene ble tilbrakt i vår lune og varme teltgamme, med fiksing av utstyr, boklesing, matlaging, litt (tonedøve) musikalske innslag og mange, mange timers prat om alt og ingenting. Tiden gikk langsomt – og likevel fløy den av gårde.

Å bo på Finnmarksvidda vinterstid er en kald affære. Likevel er jentenes kjærlighet til livet utendørs nok til å trosse kulde, vær og vind for å kunne kjenne på frihetsfølelsen og oppleve viddas mektige natur. Dette er ikke jentenes første store prosjekt, de har nemlig god erfaring med friluftsliv både på sommeren og vinteren.


Hva er det som driver dere til å dra ut i naturen å gjennomføre prosjekter, turer og «ekspedisjoner"?


- I bunn og grunn er nok kjærligheten til det å være utendørs vår drivkraft. Naturen er rett og slett en fantastisk area for opplevelser! Den kan gi oss alt fra de mest avslappende øyeblikkene - til de mest intense! Å ha slike prosjekter handler egentlig bare om å dedikere mer tid til det du liker best. I tillegg er et prosjekt eller en «ekspedisjon» en måte å teste sine egne kunnskaper og ferdigheter på, og en god måte å skaffe seg nye erfaringer.
Å leve i takt med naturen slik Guro og Mina har gjort kan by på intense friluftsopplevelser. Nye situasjoner måtte tas hånd om uten hjelp fra andre, og læringskurven var bratt. Å etablere en camp på vidda bød på utfordringer, men jentene er takknemlig for erfaringene.


Frustrasjon og ren lykke oppleves om hverandre, og de små gledene ved fint vær, morgenkaffe, vakkert nordlys og tiden med hverandre er minner de aldri vil glemme. Og selv om det er fint å være to, opplevde jentene at det til tider oppsto utfordringer ved å være så isolert fra omverdenen.


- Selv om vi kjente hverandre svært godt fra før av, var vi nødt til å lære oss å leve sammen. I løpet av de ti ukene måtte vi ta opp både små og litt større temaer, slik at vi kunne fortsette å ha det fint sammen. Å snakke om vanskelige ting er aldri lett, men etter noen tårevåte samtaler og gode klemmer, ble om mulig vennskapet vårt enda sterkere.
Hva motiverer dere til å dra på lengre turer, og gjennomføre?


- Vi har stor tro på at det er viktig å sette seg mål her i livet, store som små. Et prosjekt kan gi en «drive» i hverdagen, og ikke minst en mestringsfølelse ved gjennomførelsen. En lengre tur er et slikt prosjekt. Og dermed en stor motivasjon i forkant. Likevel er hovedmotivasjonen for å dra ut på lengre turer som regel selve turen. Opplevelsen av å være lenge ute er helt unik – med både utfordringene og de uforglemmelige øyeblikkene som følger.


Både Guro og Mina har fått friluftslivet inn mer «morsmelka», og familieturer har handlet om fiske, ski, jakt og hundekjøring. Likevel har jentene selv valgt å fortsette med friluftsliv, ikke fordi det er forventet av familien, men på eget initiativ.


- I ungdomsårene kom vi til et skille der turlivet var mer opp til oss selv. Vi valgte begge å ta friluftslivet et steg videre og gjøre det til vårt eget. Jo eldre vi ble, jo mer gjorde vi på eget initiativ - både småturer, større prosjekter som Finnmarksløpet og Finnmark på tvers.


Hundene var også med på vidda, og fikk nyte luksusen av en varm gamme.Guro og Mina inspirerer mennesker over hele landet til å realisere sine egne turprosjekter og drømmer. Spesielt for jenter landet over er Guro og Mina med på å vise at friluftsliv ikke bare er for de sterke mannfolka. Gjennom sosiale medier poster de bilder fra turene sine, med fiskestang, jakt, hundekjøring, telt og alt som hører til.


I fjor bestemte også jentene seg for å starte innsamlingsprosjektet «Vi går i hennes sko», med formål om å tjene inn penger til kvinner i U-land. De blandet eventyrlyst med veldedighet og la ut på en tre-ukers vandring fra Skibotn til Alta og tjente inn i overkant av 70 000 kr til CARE Norge. Som norske jenter følte de seg heldige som kunne gi et lite bidrag til unge kvinner som ikke er like heldige.Hva er en eventyrer for dere?


- For oss er en eventyrer en som lokkes av nye opplevelser og utfordringer. Han eller hun tør å drømme. Og enda viktigere - tør å gjøre noe med drømmene! En eventyrer kan både drømme høyt og lavt, langt unna og nært. En eventyrer er en som ser andre verdier i livet enn tall på en konto!Hva kan andre lære av prosjektene deres?


- Mange bruker studier, jobben eller familie som en «unnskyldning» for å ikke gjøre alvor av drømmene sine. Vi har tro på at mye handler om å prioritere; kanskje må du utsette studiestart, eller sette det på pause. Kanskje må du ta fri fra jobben eller bestemme deg for at du skal bruke ferien på å endelig realisere en drøm. Vi har delt våre opplevelser fra våre turer med håp om å inspirere. Om andre i tillegg plukker opp et frilufts-tips eller to fra oss så er jo det bare en bonus!
Hvilke mål og ønsker har dere for fremtiden?


- Vi drømmer om at vi skal fortsette å drømme - og fortsette med å gripe disse drømmene. Målet for oss begge er å leve et liv fylt med både hverdagsfriluftsliv og større prosjekter. Vi drømmer om å finne flere måter å bruke vår friluftslivsinteresse på, slik at vi kan påvirke og inspirere andre. Kanskje blir det forskning, kanskje blir det lærerjobb innen friluftsliv - eller kanskje blir det et liv som naturguide. Uansett – det blir et frilufts-liv!


Følg Guro og Mina på Instagram @gurokrempig @minakarlstrom @guro_og_mina
Opplevelsen av å være lenge ute er helt unik – med både utfordringene og de uforglemmelige øyeblikkene som følger.
bottom of page