top of page

Rookie nr 1 - Stian Opsahl


Årets Rookie er en pris som deles ut på Eventyraften til en ny og ukjent eventyrspire. Det er en pris som hedrer de litt mindre kjente eventyrerne blant oss, gjerne de som er i startfasen av sin karriere som utforskere. En Rookie skal som en eventyrer ha evnen til å inspirere og spre turglede. Årets Rookie kan ikke stemmes på, men blir valgt av Eventyraften-juryen.

 

Stian Opsahl (18) har drømt om å gå Norge på langs siden han var 13 år. 2021 var året denne drømmen endelig ble realisert.
Fortell litt Norge på langs!


- Norge på langs finnes i flere versjoner, men jeg valgte og gå fra Lindesnes til Nordkapp, ca. 3000 km. Jeg lagde min egen rute og valgte ikke alltid den veien som var lettest eller kortest. Dette resulterte i både klatring med sekk og andre store utfordringer.


Hva var motivasjonen din til å gå de kolossale 3000 km, fra sør til nord?


- Norge på langs har vært en drøm for meg siden jeg var 13 år, og planen var egentlig å gjøre det mens jeg gikk på videregående, slik at jeg måtte gå 1. året om igjen. Heldigvis tok skolen tak og så på turen som en mulighet. Jeg lagde presentasjoner og hadde møter med ledelsen, og slik fikk jeg utrolig nok lagt inn Norge på langs som en del av skolegangen. I de tunge stundene så var dette en fin drivkraft å ha. For å være ærlig så var det lettere å være på tur i 5 måneder enn å sitte stille på skolen i 12 år.
En slik tur kommer ikke uten utfordringer. Til tross for en enkel hverdag dukket det opp problemer på veien Stian måtte ta stilling til, helt alene.


- Det var tungt å presse meg selv fysisk og mentalt, med tanke på mat og dagsmarsjer. Flere steder manglet jeg erfaring og hadde ikke alltid det riktige utstyret, noe som ga unødvendig mye rot og til tider smerte. Jeg husker godt da jeg gikk tom for mat tre dager før jeg nådde frem til Narvik, fordi jeg så absolutt skulle holde meg på norskesiden av grensen. Det som holdt meg gående var mantraet «jeg vil ikke nordover, jeg SKAL».

Stian har alltid vært en eventyrlysten og nysgjerrig gutt, men var ikke særlig glad i friluftsliv i ung alder. Han var mer opptatt av å klatre på tak og snike seg inn i forlatte bunkere.


- Til slutt dro eventyrlysten meg ut i marka. Jeg husker jeg så en på TV som hadde gått Norge på langs, og jeg tenkte vel at slik som det kan vel jeg også gjøre. Jeg pakket sekken og dro ut i Østmarka, gjorde mye feil, men kom likevel hjem etter 3-4 dager, solbrent, utslitt og smilende. Da var jeg 13 år. Etter det var jeg bitt av basillen, og gjennom ungdomskolen og videregående skole var jeg på tur hver helg, hver ferie og innimellom også i skoletiden.En 3000-km lang tur byr helt klart på lærdommer. Stian legger ikke skjul på at han til tider slåss mot både indre og ytre krefter, men at dette har gitt han store erfaringer og innsikt. Flere måneder på tur fikk han til å innse at vi i hverdagen lever i mange rare konsepter som ikke finnes ute i det fri, som for eksempel køer og klokkeslett.


- Du lærer hvor mye kroppen din tåler, og du blir godt kjent med «kjelleren». I de fleste tilfeller har man alltid mer å gi. Du lærer om prioriteringer og tankegang, og farligheten av å fastne i negative tanker. Mister du hodet mister du alt.
Hva er en eventyrer for deg?


- Med all respekt, en moderne eventyrer i 2021 er vel en eventyrlysten og oppmerksomhetssyk person med alt for mye fritid og et himla stort ego som har levd på toppen av Maslows behovspyramide hele livet, men det er vel den innstillingen du må ha hvis du skal nå dine egne mål.

Hva kan andre lære av din tur?


- Uansett hva alle andre sier du er, så er du den du bestemmer deg for å være og uansett hvilke problemer som står i veien for målene dine så finnes et alltid en løsning!

Hvilke mål og ønsker har du for fremtiden?


- Jeg vil oppleve mest mulig, med stor variasjon og god tid (i hvert fall ikke dårlig tid!).
- Med all respekt, en moderne eventyrer i 2021 er vel en eventyrlysten og oppmerksomhetssyk person med alt for mye fritid og et himla stort ego som har levd på toppen av Maslows behovspyramide hele livet, men det er vel den innstillingen du må ha hvis du skal nå dine egne mål.
bottom of page