top of page

Joachim Larssen - Padletak som tellerTekst: Julia Natasza Gundersen Foto: Joachim Larssen
Joachim Larssen plukker minst én søppelbit om dagen, hele året, uansett hvor han er. Til bursdagen sin ønsket han seg at andre gjør det samme, med en drøm om å bevare mangfold og dyreliv for generasjonene etter oss. Det er spesielt dyrene i havet som vekker engasjement; Joachim ville bli bedre kjent med dem fra en kajakk.– Jeg kjøpte min første kajakk da jeg var 13 år, men det var først for fem år siden at drømmen om de lange padleturene virkelig tok form. I slutten av Mars begav jeg meg ut på et stort eventyr; jeg startet i Oslofjorden og padlet hele Norges langstrakte og vakre kyst på langs, tur-retur. Det var en tur med et endeløst spekter av værforhold, følelser, natur og dyreliv. Da jeg startet var det is på fjorden og jeg måtte slå meg gjennom. Ikke mange ukene senere ble jeg solbrent på hendene.


Det er noe helt spesielt med å kunne bevege seg stille gjennom vannet i en kajakk, du er i ett med omgivelsene. Jeg føler meg fri i naturen, og jeg drives av den frihetsfølelsen.


"Jeg føler meg fri i naturen, og jeg drives av den frihetsfølelsen."

233 dager på havet, ett padletak av gangen. En tur preget av store inntrykk og store opplevelser.

– Et av de absolutt største øyeblikkene på turen var et helst spesielt møte med en Knølhval da jeg krysset Varangerfjorden. Den hadde holdt et øye med meg fra avstand i noen timer og plutselig kom den helt opp på siden av kajakken min. Den var nært nok til at jeg kunne ta på den. Jeg lot selvsagt være. Den forsvant under kajakken og svømte inntil på den andre siden, tittet på meg med det store øyet sitt. Det var en drøm som gikk i oppfyllelse.

Det er mange som møter disse historiene med frykt; "Er du ikke redd for at hvalen skal velte kajakken?” Alt for mange behandler dyr som aggressive skapninger helt ute av kontroll, det stemmer ikke. Jeg pleier å svare at den hvalen har svømt flere kilometer enn du noen gang kommer til å gå. Den har stålkontroll. Jeg skulle ønske at historiene mine heller ble møtt med nysgjerrighet og lyst til å lære mer om hvalene."Alt for mange behandler dyr som aggressive skapninger helt ute av kontroll, det stemmer ikke. Jeg skulle ønske at historiene mine heller ble møtt med nysgjerrighet og lyst til å lære mer om hvalene. "
Joachim har valgt å bruke stemmen og padleturene til å tale dyrenes sak. Han formidler en genuin kjærlighet for mangfoldet i havet, og det er spesielt en skapning han mener fortjener mer positiv oppmerksomhet.


– Jeg jobber mye med å formidle riktig kunnskap om de misforståtte dyrene, spesielt haien. Det er mye feilinformasjon der ute. Det er urettferdig at vi peker ut noen dyr som farligere og slemmere andre. Alle har sin plass og fortjener å bli sett. Vi har fjernet oss fullstendig fra å se viktigheten av den helheten.
Hvordan tenker du vi kan formidle den kunnskapen på en bedre måte?


– Vi må endre hvordan vi snakker om og fremstiller dyr, og vi har et ansvar for å slå hardt ned på informasjon som ikke stemmer. Jeg har ved flere anledninger meldt inn artikler som fremstiller haier på en misforstått måte som feilinformasjon til medietilsynet.


Videre må vi aktivt vise hvordan vi skal oppføre oss i møte med dyr ute i naturen. Veldig mange tar det for gitt at alle dyr vil bli klappet og kost med, og at det er helt greit å nærme seg ville dyr. Det dyrene vil er å ha friheten til å kunne velge selv, akkurat som oss.


“Veldig mange tar det for gitt at alle dyr vil bli klappet og kost med, og at det er helt greit å nærme seg ville dyr. Det dyrene vil er å ha friheten til å kunne velge selv, akkurat som oss.”
De unike naturopplevelsene er et resultat av at Joachim velger et stille friluftsliv, kombinert med å være oppmerksom til enhver tid. Det er ikke de raske eventyrene som trekker. Det er derimot eventyrene som preges av tilstedeværelse og ro. Joachim har aldri tatt lappen; han velger beina eller kajakk, sammen med aktiviteter som fridykking, yoga og meditasjon.


– Jeg er opptatt av tilstedeværelse i både hverdagen og når jeg på tur, jeg vil ikke gå glipp av de små tingene. Det var en periode jeg gikk til jobb hver dag, to timer hver vei. Jeg valgte en ny rute hver dag og oppdaget stadig nye veier og steder jeg ikke hadde vært før. Det ble en stor kontrast til de som klaget over en halvtimes kjørevei, irriterte seg over trafikkork og fikk en dårlig start på dagen. Eventyrene finnes overalt, det gjelder bare å se mulighetene.


Tilstedeværelsen Joachim snakker om vises også i teknikkene han brukte underveis på padleturen langs norskekysten for å holde riktig kurs; både på kartet og i tankene.


- På kveldene brukte jeg flere timer på å visualisere kartet og ruta for neste dag, gjerne helt frem til jeg sovnet. Det var en form for meditasjon. Jeg prøvde å se for meg hvor jeg skulle, og hvordan jeg kunne legge opp dagen best mulig. Jeg hadde backup på mobilen, men ved å kjenne ruta kunne jeg bruke mindre tid med nesa i kartet, og enda mer tid på å se rundt meg. Det er mange naturopplevelser jeg hadde gått glipp av om jeg ikke hadde hatt blikket med meg hele tiden. Meditasjon og yoga har vært viktige hjelpemidler for å finne roen når jeg trenger det mest, både i padling, fridykking og ellers.


Hva er en eventyrer for deg?

En eventyrer er til inspirasjon for andre. Det er en person som flytter grenser for hva folk flest tror er mulig. En eventyrer gjennomfører turer og deler historier andre kan ta lærdom av.Hvilke drømmer har du for fremtiden?


For verden håper jeg vi klarer å opprettholde mangfoldet av dyreliv vi har i naturen slik at fremtidige generasjoner kan oppleve magien jeg har opplevd. For å kunne oppnå det må vi frede store områder mot all utbygging inkludert vindkraft, fiskeoppdrett og gruvedrift.

For meg selv er drømmen å fortsette å være fri til å gjøre det jeg har lyst til; jeg vil se mer av verden og jeg ønsker å tilby kurs i kajakk, fridykking og yoga. En gang i framtiden håper jeg å ha min egen lille camp der folk kan komme å utvikle seg i naturen med disse aktivitetene. Jeg vil ha stort fokus på sporløs ferdsel og kunnskap om dyreliv. Naturen skal alltid etterlates like fin som før, helst litt finere."For verden håper jeg vi klarer å opprettholde mangfoldet av dyreliv vi har i naturen slik at fremtidige generasjoner kan oppleve magien jeg har opplevd."


Helt til slutt, har du en oppfordring til andre som vil komme seg mer ut, og tettere på natur og dyreliv?

– Magien jeg har opplevd har ikke så mye med flaks å gjøre, men heller med å være mye ute der slike ting kan skje, og samtidig legge bort mobilen. Gjør du det i over 200 dager vil magiske ting skje med deg også. Oppfordringen er derfor å bare komme seg ut. Har du en drøm du brenner inne med, gjør det! Ta gjerne kontakt med meg for støtte og råd. Det viktigste er å alltid ha respekt for andre mennesker og dyr du møter.

Følg Joachim på instagram: @shibbytraveler


STEM FREM ÅRETS EVENTYRER HERbottom of page