top of page

Jens Kvernmo - Eventyr i Mongolia

Tekst: Vilde Vollevik foto: Jens Kvernmo

Kreditert under bilderJens Kvernmo er nominert for andre året på rad for sine allsidig reiser og sin genuine formidling av urfolk og et liv i pakt med naturen. Han beveger utenfor normene og leter etter autentiske opplevelser på sine ekspedisjoner. I tillegg inspirerer han til å komme seg ut på korte eller lange turer uten at man trenger det dyreste utstyret. Dette intervjuet er fra 2022.


_______________________________________________________________________________
Jens Kvernmo (37) er jeger, fisker, foredragsholder, forfatter, TV-personlighet og viktigst av alt – selverklært livsnyter.


Han har aldri hatt en fast jobb, men har likevel hendene fulle av spennende prosjekter, som blant annet podcasten «Skitprat med Jens og Isak» og TV-serier som Alene (TV2) og Jens i Villmarken (NRK). Karrieren har han klart å bygge opp rundt det viktigste i livet hans; friluftsliv, møter med andre kulturer og en stor interesse for å lære av urbefolkning og gamle tradisjoner.

– Mitt store mål i livet er å sitte i godstolen som 90-åring, «fingers crossed» for at jeg blir så gammel, og kose meg med en god kopp kaffe og tenke tilbake på livet. Være fornøyd med at jeg gjorde alvor av drømmene mine – at jeg faktisk gjorde det. Jeg elsker eventyret, og for meg er det ultimate eventyret en enveis billett til en fjern ødemark med spennende mennesker, der jeg ikke vet hva som skjer, hvordan turen utspiller seg, hvem jeg blir venner med eller hvor lenge jeg blir.

Jeg elsker eventyret, og for meg er det ultimate eventyret en enveis billett til en fjern ødemark med spennende mennesker, der jeg ikke vet hva som skjer, hvordan turen utspiller seg, hvem jeg blir venner med eller hvor lenge jeg blir.


Bærekraft er en av Jens’ største lidenskaper og en viktig grunnfilosofi i alt han gjør. Han har et stort ønske om å vise og lære andre om hvordan vi kan bruke naturressurser som en bærekraftig levemåte. Denne lidenskapen er ofte en av drivkreftene bak starten på et nytt eventyr.


– Som jeger, fisker og sanker har jeg alltid vært fokusert på bærekraft, selv om det mange år sikkert var ubevisst. Jeg vokste opp med en bestefar som aldri kjøpte kjøtt, fisk, bær eller sopp i butikken, for alt dette hadde han rundt huset. Han har nok aldri brukt ordet bærekraft, men den generasjonen er den siste som virkelig levde bærekraftig i Norge. Dette har jeg tatt med meg, og det er grunnen til at jeg oppsøker mennesker og kulturer som lever bærekraftig også i dag. Skulle det skje noe dramatisk på jorda vår, er det disse menneskene som vil overleve, for de har ressursene og kunnskapen. Og da lever de kanskje rett?Jeanette Sandbæk Håland


Med over 20 ekspedisjoner i Skandinavia, Canada, på Grønland og Alaska har Jens en haug av opplevelser under beltet. De fantastiske opplevelsene er en side av ekspedisjonene, men like viktig er ønsket om å være en veiviser – som vekker eventyrlyst og turglede hos andre. Jens trekker frem mednominerte Kristin Harila når han tenker på hva det er som vekker eventyrlysten i han.


– I år har Kristin Harila vært spennende å følge med på, ei dame som virkelig har satset alt for sin store drøm. Jeg har ingen interesse av fjelltopper selv, men måten hun gjør det på, med å satse absolutt alt, håper jeg er en stor inspirasjon for alle der ute som viser at drømmer er mulig å oppnå. Slikt inspirerer også meg til nye eventyr.Og hva er en eventyrer for Jens?

– En eventyrer er en som elsker å oppdage nye ting – nye ting for seg selv, ikke til «hvite flekker på kartet». En eventyrer er nysgjerrig og har evnene til å flyte inn i turen eller reisen uten å måtte følge en spikret plan, selv om det sikkert er nødvendig for å oppnå en del av de store turene vi hører om. Et barn på 4 år som oppdager en ny maurtue og pirker litt i den er også en eventyrer. Du må ikke reise rundt i verden for å være eventyrer, det er nok å pakke sekken for å se hva som er bak neste fjelltopp.

Et barn på 4 år som oppdager en ny maurtue og pirker litt i den er også en eventyrer. Man må ikke reise rundt i verden for å være eventyrer, det er nok å pakke sekken for å se hva som er bak neste fjelltopp.

 

Comments


bottom of page