top of page

Ingrid, Ole og Mons - En liten familie med stor eventyrlyst


I mars 2021 la Ingrid, Ole og sønnen Mons (5) ut på et stort friluftseventyr. Planen var å gå fra hjemmet deres i Oslo, og fortsette i retning nord. Åtte måneder senere hadde familien tatt seg hele veien til Nordkapp, med en haug av minner og erfaringer i bagasjen.- Vi ønsket å gjøre noe sammen som familie før Mons startet på skolen. Vi hadde i utgangspunktet sett for oss en backpackertur av noe slag, men da pandemien kom ble vi nødt til å tenke annerledes. Som mange andre grep vi muligheten til å utforske eget land.Familien trasket ut fra en bakgård på Sagene, våren hadde så vidt ankommet byen og snøen lå fortsatt tykt ved Oslomarka. Lite visste de hva som lå foran dem – en hverdag ute i det fri, med lærdommer, minner og alt som hører med til åtte måneder ute i naturen.- Vi søkte permisjon fra jobb, leide ut leiligheten og gikk av gårde 1. mars 2021. Ut døra, gjennom bakgården og opp Akerselva gikk vi, med alt av utstyr. Så sklei vi inn i Nordmarka og fortsatte nordover. 14. november 2021 hadde vi kommet oss helt til Nordkapp, for egen muskelkraft fra både store og små.

Familien var kreative når det gjaldt fremkomstmidler: ski, robåt, sykkel, kano, SUP og bein ble brukt på veien mot Nordkapp. Til sammen tilbakela familien hele 2042 km.


Her er noen konkrete tall fra turen:

462 km på ski

39 km robåt

495 km sykkel

39 km kano

395 km SUP

613 km til fots

Turen bydde på en haug av høydepunkter, lærdommer og ikke minst kvalitetstid med familien. Oppturer og nedturer lærte dem å ta vare på hverandre og lytte til hverandres behov.


Hvilke høydepunkter fra turen vil dere trekke frem?


- Møte med villrein på Dovrefjell, villmarksfølelsen i Lomsdal-visten, høstfarger og nordlys i Lyngsalpene og det magiske vinterlyset på Finnmarksvidda. Ikke minst er det verdt å trekke frem de gode menneskemøtene vi hadde underveis på turen. Det er fint å få kjenne på den rausheten hele veien fra sør til nord.


Planen for familien var å følge svenskegrensa oppover mot nord, men Mons ønsket seg noe det ikke er så mye av på grensa; krabbefiske og fjære. Ingrid og Ole bestemte seg for å lytte til sønnen og sette kursen mot kysten i stedet. Familien vektlegger rom for spontane avgjørelser og ser på naturen som en eneste stor lekeplass. En lekeplass som brukes like mye av alle tre.


- Som familie har vi alltid fungert best ute. Da er vi til stede og sammen som en familie, vi leker mer og deler store og små øyeblikk. Det hverdagslige som rydding, oppvask og «burde-burde» får ligge. Når ting blir tøft, hjelper det alltid å stå sammen i det som er vanskelig; klage litt sammen, ta en pause, og legge om kursen. Det er noe vi har blitt skikkelig gode på.Hva er deres tips til foreldre som vil ta med barna på lengre turer?


- Kjenn på egne grenser. Hva er du komfortabel med? Hvor ligger de største utfordringene? En trygg forelder er en leken forelder. Vær raus med deg selv og gi deg selv pauser. Å være stressa på tur er ikke gøy. Start i det små – lag en leir i hagen og bygg erfaringer derfra. Unger bryr seg ikke om hvor langt de har gått, så lenge det er noe interessant å se på på veien.

Ingrid og Ola vektlegger viktigheten av å ikke ta alt så høytidelig. Gjennom hele turen var det rom for å være både sur, redd, sint og frustrert, på lik linje med å kunne være glad og entusiastisk. Det mener foreldrene er en stor del av (tur)livet, og det ødelegger ikke turen, tvert imot. Det beriker turen og bygger samhold.


- Ikke tenk at du skal lære barnet i å være flink i friluftsliv, men heller at dere skal oppdage verden sammen. Det er lærerikt å involvere barna i planlegging og problemløsning. Vær sint sammen, vær glad sammen, ta en pause og spis en kjeks. Friluftsliv er så mye mer enn store prestasjoner, og det har vært viktig for oss hele veien.Hvordan er det å være foreldre og ikke minst partnere på en slik tur?


- Vi har som par vært på treningsleir i hva det gjelder å ta hensyn til egne behov. Vi har blitt tydeligere på hva vi trenger og gode på å fortelle hvordan vi egentlig har det. Åpenheten og ærligheten har gjort det mye lettere å samarbeide. Å si «ta deg sammen» er bare tull – det er bedre å ta gnisninger med en gang.

For en familie der fantasi og lek er en stor del av turlivet er det klart det skal bli flere turer. Mons har allerede lagt planer om å padle SUP til Legoland i sommerferien, og Ole drømmer om å krysse Sveits. De ønsker også å gå en variant av Pacific Crest Trail på vestkysten av USA, for det var på Berkeley Ingrid og Ole møttes for første gang.


- Mons har sagt tydelig i fra at det blir 5 uker til neste langtur. Han trenger en liten pause innendørs nå. Til tross for at han har klart seg godt underveis og trives med turlivet, ble det litt mørkt og kjedelig på slutten, og kanskje litt for mye Angry Birds i teltet.


At dette er en familie som tar drømmene sine på alvor, er det ingen tvil om. Ingrid, Ole og Mons (og ikke minst det firbeinte familiemedlemmet Ito) er ekte eventyrere som inspirerer og sprer turglede. Dette er en familie som tar avstand fra et prestasjonsfylt friluftsliv, og heller vektlegger frihetsfølelse i naturen, lek og morro.

Hva er en eventyrer i deres øyne?


- En eventyrer er en som leker ute i naturen og en som ser muligheter der andre ser begrensinger. En eventyrer skaper historier ute i det fri, og deler dem med andre.


Følg familien og deres eventyr på Instagram @tyritrollSTEM FREM ÅRETS EVENTYRER HERbottom of page