Tekst: Julia Natasza Gundersen Foto: Caroline Coté og Vincent Colliard
Caroline Coté var sammen med Vincent Colliard nominert til årets eventyrer i 2021. I år er hun nominert igjen, denne gangen for å ha knust rekorden for damer til Sydpolen. Hun endte på imponerende 33 dager, 2 timer og 55 minutter over 1140km fra Hercules Inlert og inn til Sydpolpunktet på 2870m.
Canadiske Caroline bor i Norge og jobber med å få statsborgerskap. Vi håper rekorden imponerer immigrasjonsmyndighetene. Under kan du lese intervjuet fra 2021.
_______________________________________________________________________________
Caroline Coté og Vincent Colliard pakket hver sin pulk og la ut på en 63 dager lang tur over Svalbards største øy, Spitsbergen. Fra nord til sør, midt på vinteren, med målet om å bli de første til å krysse øya selvforsynt på den mørkeste og kaldeste årstiden. Turen gav dem ikke bare en unik polar opplevelse, den gjorde dem også motivert til å omfavne det enkle livet, både for seg selv og for miljøet.
– På en slik tur lærer du deg til å leve med lite, og du blir flink til å sette pris på det du har. Det er en viktig lærdom vi har ønsket å ta med oss inn i dagliglivet. Det at vi har hverandre, at vi kan glede oss over de små tingene og at vi kan nyte den vakre naturen rundt oss er det viktigste av alt.
Det var 2. Februar 2021 de to eventyrerne forlot Longyearbyen og la ut på en reise som skulle ta dem 1100 kilometer over islagt landskap, i mer enn to måneder. De hadde kun hverandre og 260kg med mat og utstyr fordelt mellom seg i pulkene. Prosjektet ble kalt for "Polar Shadows".
– Ett og ett steg og ett og ett stavtak av gangen til vi var i mål. Det handlet i stor grad om å legge vårt eget ego til side, og samarbeide for fremgangen. En positiv innstilling vil alltid vinne, samarbeid vil alltid bety seier. Forberedelser er nøkkelen til suksess. Vi hadde målet vårt som en rettesnor; å bli de første til å krysse Spitsbergen fra Nord til Sør, midt i den polare vinteren. Kjærligheten til hverandre og til den fantastiske naturen på Svalbard motiverte oss fremover.
"En positiv innstilling vil alltid vinne, samarbeid vil alltid bety seier."
Det er noe helt spesielt med å forlate campen, se seg tilbake og vite at du aldri skal tilbake til akkurat det landskapet, til akkurat den plassen. Det er så overveldende å stå i kontrasten av å forlate tryggheten et sted har gitt deg, for så å møte det ukjente som ligger foran deg. Hele turen vår bestod av det; sette opp teltet hver dag, pakke det ned neste morgen med ny energi og nytt pågangsmot. Vi var i stadig bevegelse i to måneder og vi måtte nyte hvert øyeblikk. Det hjalp oss med å ta bort det unødvendige stresset som vi til stadighet bærer med oss i den moderne verden.
Det er mange ting som har festet seg i minnet etter langturen. Caroline og Vince skapte et stille fellesskap, hvor de støttet og hjalp hverandre til enhver tid; selv når det stormet som verst.
– Det var så mange kontraster både i vær, temperatur, landskap og følelser. Det var hele tiden en kamp for å tilpasse seg forholdene dagen ville bringe. Ofte var det for mye vær, vind og lyd til at vi kunne snakke sammen, til tider var vi for slitne til å kommunisere med ord. Vi måtte hjelpe hverandre og vise at vi brydde oss med handlinger og gester i stedet.
Det var store følelser i sving. Den 20. mars kl 13.15 nådde vi Spitsbergens sørligste punkt. I en tåke av frykt, glede og utmattelse gjemte vi oss under vindsekken vår og delte GPS-koordinatene med resten av verden. 5. April 2021 gikk vi de siste 4km inn til mål. Vi måtte jobbe for å ta inn over oss hva vi hadde fått til, hva vi hadde gjort de siste 63 dagene. Det er en følelse som ikke kan sammenlignes med noe annet. Vi var aldri i tvil, vi var aldri redde, smerten vi utsatte oss for var kun kortvarig. To måneder med hard jobbing er ingenting når du ser det i perspektivet av et helt liv.
"Vi var aldri i tvil, vi var aldri redde, smerten vi utsatte oss for var kun kortvarig. To måneder med hard jobbing er ingenting når du ser det i perspektivet av et helt liv."
Hvilke utfordringer vil dere trekke frem fra turen?
– Den aller største utfordringen var å bruke de samme sokkene i over en måned, svarer de samstemt.
På den litt mer seriøs siden var det både tungt og utfordrende å filme ekspedisjonen på toppen av å være utslitt. Ikke minst var det slitsomt å bruke en time hver eneste kveld på å børste av snø av jakkene våre, hver dag i to måneder.
Caroline fortsetter;
Sult var også et stort problem. Jeg hadde pakket med litt mindre mat enn anbefalt, i et forsøk på gjøre pulken min noe lettere, et valg som kunne ha stoppet ekspedisjonen. Det ble en prøvelse for oss begge, å håndtere utfordringen med konstant sult. Men også her jobbet vi som verdens beste lag. I stedet for å belære meg med at jeg burde tatt med mer mat, delte Vincent med det han hadde. Det var aldri noe tvil om at samarbeid og kjærlighet trumfet alle andre følelser.
Det eventyrlystne paret viser en genuin kjærlighet til hverandre. De lever av og for eventyr. For dem er det å flytte grenser en lidenskap som kommer innenfra, og en måte å teste og styrke forholdet i utfordrende situasjoner. Gjennom hele turen var god kommunikasjon og gjensidig forståelse viktige tiltak for å klare å nå målet sammen. Det har de også klart å ta med seg tilbake til hverdagen.
– Vi har blitt mye flinkere til å se bort fra bagateller som kan eskalere og vi jobber med å unngå å irritere oss over uviktige småting. Vi fokuserer heller på alle mulighetene det å være sammen gir oss, vi er virkelig sterkere sammen. Fremover ser vi for oss et enkelt liv, hvor vi kan være så nært naturen som mulig. Vi holder på å bygge et hus med bærekraftige teknikker og materialer. Vi drømmer om en hage hvor vi kan dyrke våre egen grønnsaker.
I tillegg til å leve et enkelt liv med bærekraftige valg, er Caroline og Vincent opptatt av å snakke ærlig og direkte om de dramatiske klimaendringene verden står overfor. Sammen med fakta og forskning ønsker de å tydeliggjøre konsekvensene dette har for Svalbard.
– Svalbard er et av de stedene i verden som er mest påvirket av klimaendringene per dags dato. Svalbard har hatt en stor økning i gjennomsnittstemperatur siden 1971, spesielt på vinterstid (Bjerknes Centre for Climate Research ). Fremtiden til isbreene og dyrelivet er alvorlig truet.
Vi ønsker at flere innser hvor mye det faktisk haster, og at vi alle må bidra der vi kan. Selv er vi opptatt av å spise økologisk, kjøpe og forbruke mindre og ta gode og ansvarlige valg. Vi tror på at forskjell kommer fra våre egne handlinger.
Hva er en eventyrer for dere?
– En eventyrer for oss er en person som lever i direkte kontakt med de naturlige elementene. Det er også noen som drar på selvforsynte ekspedisjoner.
Hvilke mål har dere for fremtiden?
– Vi håper å kunne redusere avtrykket vårt enda mer, gjennom de daglige valgene vi tar og det livet vi velger å leve. Samtidig ønsker vi å fortsette å dra på ekspedisjoner og turer sammen.
Caroline avslutter,
Jeg tror vi alle har et spesielt bånd til naturen, at vi naturlig trekkes mot å væte ute i det fri. Det er i hvert fall der vi to, jeg og Vincent, hører til, og det er i nærheten til naturen vi skal fortsette å leve livene våre.
Caroline Coté: @caro.line.cote
Comments