top of page

Alexander Read - Turmagi

Friluftsliv med barn og «turmagi» er det Alexander Reads (41) hjerte banker for. Trebarnsfaren ble kjent landet over da han og datteren Mina Floriana (7) la ut på vinterekspedisjon over Finnmarksvidda som ble til den varmende serien «Mina og meg» på TV2.

I et lite hus i Nordmarka utenfor Oslo bor Alexander og Mina med to søsken og mamma Kristin. Til daglig jobber Alexander som friluftsveileder i Blå Kors og med hans egen organisasjon Turmagi. Gjennom arbeidet disse organisasjonene legger han til rette for at barn, unge og deres familier kan få dra ut i naturen og skape gode opplevelser sammen. Naturen blir metoden han bruker i det naturterapeutiske arbeidet – et meningsfullt og ikke minst gøy arbeid.

– Jeg ønsker at barna våre skal vokse opp som "utebarn" med nær relasjon til naturen, og på den måten skape en livsrobusthet de kan ta med seg videre på livets kronglete sti. Og det samme ønsker jeg for andres barn. Jeg tenker mye på hvordan jeg kan tilrettelegge for gode naturopplevelser hos de som ikke har det i livet sitt. Særlig for de som av ulike årsaker har hatt en litt vanskelig start på livet.
Alexander mener også at vi trenger å bli minnet på å ta vare på naturen – det har nemlig en direkte kobling med å ta vare på oss selv.


– Det viktigste arbeidet jeg gjør innen bærekraft, klima og miljø er at min kone og jeg lærer barna våre å forstå seg selv som en del av naturen. Og å bli glad i naturen. For det vi er glade i, tar vi vare på. Så rydder Mina og meg alltid opp når vi går i ukesvis i fjellet. Det er noe fint og samtidig litt sårt å se en liten jente på fire, fem år gå å rydde søppel etter andre voksne mennesker. Så prøver jeg å bevare det utstyret jeg har så jeg kan bruke det lengst mulig og ikke kjøpe nytt.Eventyrlysten har alltid vært til stede i Alexander, og den innebærer like mye de lange skiturene med pulk, som kortreiste naturopplevelser med familien. Når vi spør Alexander om hva årets tur-høydepunkt har vært er det ingen overraskelse at det det beste minnet kommer fra en familietur.

– Jeg må nok trekke frem ekspedisjonsturen jeg hadde sammen med Mina Floriana (da 6 år) og Lilje Olava (3 år), da vi krysset Langsua i 17 dager i mars med pulk og ski. En fantastisk flott tur der vi ble enda bedre kjent med oss selv, hverandre og naturen. Jeg er veldig sulten på livet og jeg vet ikke hvor lenge jeg har igjen på denne fantastiske plassen vi lever på. Jeg tenker ofte på hva jeg kan gjøre for å plassere meg i eget liv sammen med min familie. Og i den alltid tilstedeværende sulten på livet ligger også eventyrlysten til lange skiturer med pulk eller lange turer over flere uker i fjellene.Hva er en eventyrer for Alexander?


– Jeg tenker at en eventyrer er en person som har en dyp relasjon til naturen. Som forstår seg som en del av «den» og som naturlig nok vil leke i verdens beste lekeplass. Så tenker jeg at en eventyrer er en som tør å lytte til den indre stemmen sin og jobber målrettet med å plassere seg selv i livet etter ens egen verdier og drømmer.Har du noen tips til foreldre som vil ta barn med ut på lengre turer?

– Dere skal ikke bare gjennomføre en tur, dere skal lage en magisk tur sammen og da trenger du overskuddet til å leke, fomle og fjase. Og selv om du legger opp en tur med et destinasjonsmål skal ikke det være målet ditt. Finn ut hvor du skal ende opp, og bruk resten av tiden på å fylle turen med innhold for både liten og stor. Og du kan gjerne ta kontakt med meg. Jeg bistår ganske mange foreldre med både korte og lange turer og sparrer gjerne med de som vil ut på tur.
I dag er Alexander opptatt med planlegging av hans livs største prosjekt og vinterekspedisjon. Dette prosjektet skal han gjennomføre alene, uten støtte fra utsiden, men prosjektet skal også bygges opp rundt barnas magiske verden med leken og tilstedeværelse.


– Denne turen representerer målet mitt om å belyse viktigheten av at barna våre vokser opp med en relasjon til naturen og får mulighet til å leke, lære og være ute.Mest aktuelt er fortsettelsen på serien «Mina og meg», denne gangen «Mina, Lilje og meg» på TV2, som lanserer 2. januar. Denne gangen skal også lillesøster Lilje være med på tur, og sin aller første vinterekspedisjon.


– Det blir turmagisk gøy!
Jeg tenker at en eventyrer er en person som har en dyp relasjon til naturen. Som forstår seg som en del av «den» og som naturlig nok vil leke i verdens beste lekeplass. Så tenker jeg at en eventyrer er en som tør å lytte til den indre stemmen sin og jobber målrettet med å plassere seg selv i livet etter ens egen verdier og drømmer.


 

Årets eventyrer 2022 blir kåret på Eventyraften, 27. januar 2023.

Du kan stemme frem din favoritt her


bottom of page