top of page

AK Glück-Teigland - Historisk sus på Sydpolen


AK Glück-Teigland er for tiden sammen med Kjartan Bergsvåg, på vei til Sydpolen. Med historien som inspirasjon og med autentisk utstyr skal de oppfylle en drøm, for seg selv, og for Fridtjof Nansen. Du kan lese mer om, og følge turen deres her:


https://www.nansen2022.no/ekspedisjonenUnder følger et intervju som ble gjennomført med AK Glück-Teigland i forbindelse med forrige Eventyraften. I mars 2021 dro 11 menn ut på en skitur, med Lofthus i Hardanger som startpunkt. I spissen gikk AK (Arne-Kristian) med et mål om å nå hovedstaden, rettere sagt Slottsplassen, for å hylle friluftsidealet Dronning Sonja og de gamle rutene som koblet øst og vest sammen for 100 år siden.

Over Hardangervidda og Geilo, mot Noresund og Nordmarka bar det, med ski på beina og sterk drivkraft. Motivasjonen til å gjennomføre lå i kameratskapet og et felles mål. Ren friluftsglede og gode ferdigheter tok gruppa gjennom senvinterens vær og vind, hele veien til Oslo.


Fredag 12. mars, ni dager etter start, kunne AK og resten av gjengen gå stolt oppover slottsplassen. Sammen hadde de kommet seg gjennom vinterstormer og minusgrader, med tunge pulker og sterk framdrift.


- Turen var tufta på historiske vandreruter og ritualer knyttet til fjellferdsel mellom øst og vest på Hardangervidda. Samtidig var det en hyllest av friluftsidealet Dronning Sonja. Med Hardanger-brandet på brystet, en kammermusikalsk fane høyt hevet og pulker fylt med gaver til Dronningen, dro vi avgårde.

AK er en gammel speider med sans for slit. Som barn brukte han fjellski i skianlegget, og som voksen bruker han dagene sine som fjellfører på Finse og Trolltunga. Kjærligheten for naturen, friluftsliv og historie har ført til mange spennende ekspedisjoner, der lange ekspedisjoner med ski på beina er favoritten.Hva var det som drev deg til å gjennomføre dette prosjektet?


- Felleskapet i forberedelsene er en sterk drivkraft. Det å kunne sette sammen en handplukket gjeng med karer som komplementerer hverandre gjennom ulike ferdigheter og et felles mål. Foruten å forsvare ren friluftsglede, historien og kjærligheten til Dronningen vil jeg forsøke å formidle at mannsidealet anno 2021 bør til dels dras vekk fra glatte gutter på Paradise Hotell og heller gi plass til for eksempel bønder fra Hardanger. Målet er at om en 17-år gammel gutt fra Tåsen mangler noen å se opp til, så skal han kunne velge en av de 11 karene her.
- Felleskapet i forberedelsene er en sterk drivkraft. Det å kunne sette sammen en handplukket gjeng med karer som komplimenterer hverandre gjennom ulike ferdigheter og et felles mål.


Hva motiverer deg til å dra på tur og gjennomføre?


- Det som motiverer meg er linja mellom å orientere seg frem til en idé og et konsept, formalisere det til en plan, samle mennesker og ideer til en stor enhet, større enn planen i seg selv.

AK har alltid vært glad i å være ute, spesielt glad er han i det enkle friluftsliv som til tider byr på krevende utfordringer. Han bruker enkelt, men solid turutstyr, gjerne inspirert av de gamle polfarerne. Bak seg har han utallige timer på ski under krevende og kalde forhold, og kalde isklumper i skjegget har aldri stoppet han.Hva var de største utfordringene med turen?


- Det var mye å holde styr med med tanke på Covid-19 og restriksjoner, både i forkant og under turen. Vi visste ikke hvordan situasjonen ville utvikle seg, og vi var nødt til å lage flere alternative planer. Uheldigvis stengte Oslo ned like før vi ankom byen, men til tross for restriksjoner fikk vi gjennomført en solid tur med de forhåndsregler som gjaldt.

Skituren fra Hardanger til Oslo endte med stolt parademarsj opp Karl Johan med ski over skuldra og Slottet i front. Til tross for avlyst audiens ble det arrangert en videosamtale med Dronningen over telefon.


- Jeg fikk snakke med dronninga gjennom skjermen, og prøvde å forklare hva det tradisjonsrike jordbruksredskapet «hovold» og «ein forhauster» er. Tung oppgave, lett samtalepartner.


Selv om AK er en harding mener han at et eventyr kommer i mange varianter, og at det å være barsk og gjennomføre tøffe prosjekter ikke nødvendigvis er definisjonen på en eventyrer.


- Et eventyr og en eventyrer kommer i mange varianter. Først og fremst mener jeg at et ekte eventyr starter med hjertet, og at en eventyrer må ha et mål og en mening med det han eller hun gjør.


AK har mange drømmer for fremtiden - spesielt drømmer han om en tur til Sydpolen der historiske linjer står i fokus.


- Jeg har stor sans for å dra opp historiske linjer i nåtiden. Fridtjof Nansen er et ideal - den unge, ambisiøse og uredde friluftsmannen som planla og gjennomførte store bragder. På overvintringen på Frans Josefs Land med Hjalmar Johansen drømte han om Sydpolen, men historien ville dessverre ha det annerledes for polfareren. Disse drømmenne vil jeg og kompisen min Kjartan Bergsvåd realisere på vegne av Nansen ved å gå til Sydpolen i 2022.AK kan du følge på Instagram @akteiglandSTEM FREM DIN FAVORITT HER
bottom of page