I juni 2019 sa Bengt-Are Barstad (50) opp jobben og solgte alle eiendelene sine for å forberede seg på sitt livs største tur.
Målet var å leve 1000 dager ute, han og sine fire hunder, med ski og pulk, ryggsekk og fjellsko. Prosjektet har han delt med sine mange tusen følgere på Instagram, der han deler filmsnutter og bilder fra en hverdag fjern for de fleste.

Bengt-Are og hunden Kvikk. Foto: Bengt-Are Barstad
Drømmen om å leve ute ble til på en liten morenehaug midt i Femundsmarka, sommeren 1994. På den tiden var Bengt-Are ute på sin aller første langtur, og frihetsfølelsen han fant underveis gjorde at han endelig bestemte seg.
– Før eller siden skal jeg legge om livet mitt – jeg skal leve ute.
Prosjektet 1000 dager ute ble igangsatt 11. februar 2020. Kurset var satt nordover, fra Levanger, mot Saltfjellet, Steigen, Lofoten og Senja. Så mot Dividalen og Finnmarksvidda. Bengt-Are passerte den 1000. dagen ute senhøsten 2022. Da hadde han vært ute i nesten tre år, med ryggsekken full av minner du bare kan samle ved å være ute i så lang tid.
– Å komme ned fra høyfjellet etter syv kalde måneder i indre Troms, for så å møte våren og sommeren ved Reisadalen, er et av de største høydepunktene i løpet av 1000 dager ute. Det å være til stede i naturen og få oppleve kontrastene mellom årstidene er egentlig det største høydepunkt gjennom hele året.

At Bengt-Are skulle fortsette å tilbringe hverdagen ute bestemte han seg for allerede høsten 2021. 1000 dager ute ble til 2000 dager ute, med flere drømmer og planer for de neste årstidene. Eventyrlysten og utforskertrangen ble større i takt med prosjektet, og Bengt-Are og hundene søker fremdeles etter naturopplevelser i det «hemmelige» Norge. Med kart, ski og pulk er første stopp Finnmarksvidda for deretter å rette kursen sørover igjen.
- Hos meg er eventyrlysten bestandig til stede, men et godt, gammeldags topografisk kart vekker nok utforskertrangen i meg på en spesiell måte. Det er noe eget i det å drømme seg bort i et kart.

Bengt-Are og "Kaospatruljen"
Bengt-Are har alltid vært glad i naturen. Gleden ved å drive et aktivt uteliv har han også delt med sønnene, forteller han. Han er far til to heldige gutter som har vært med på tur siden de var små.
«På mange måter er det friluftslivet som har forma meg. Jeg følte at jeg kom hjem til naturen da jeg dro ut, og jobb og sivilisasjon ble en nødvendighet mellom turene. Guttene mine har også vært en viktig del av dette "turlivet", og jeg tørr påstå at det ikke er mange barn i Norge som har vært mer på tur enn dem. Jeg ventet med å realisere drømmen om 1000 dager ute til ungene ble voksne og selvstendige. De må finne sin egen drøm.»

Før eller siden skal jeg legge om livet mitt – Jeg skal leve ute.
Denne store gleden ved å være ute har også vist Bengt-Are hvordan naturen i Norge har utviklet seg.
«Bærekraft og natur og miljø er blitt veldig viktig for meg. På mange måter er jeg kanskje Norges første «miljøflyktning». Den skjødesløse nedbygginga av naturen som vi har sett gjennom mange år, både i Norge og i resten av verden, har gjort at jeg har mistet troen på menneskenes evne til å forvalte naturressursene. Det var derfor lett for meg å ta steget fullt ut og følge drømmen.»
Når vi spør Bengt-Are hva en eventyrer er, er han ikke i tvil.
«En eventyrer for meg er en person som er nysgjerrig og har mot til å søke utfordringer og opplevelser utenfor sivilisasjonen. Han våger å følge sine drømmer.»
Følg Bengt-Are og hverdagen hans her: @1000dagerute
